פרופסור ליאור שפירא

השתלות שיניים

מי צריך השתלות?

כל מי שסובל מחוסר שיניים מרגיש את הבעיה התפקודית והאסתטית שנובעת מכך. היתרון העיקרי המושג משיניים הנתמכות על ידי שתלים הוא היכולת ללעוס ולתפקד בצורה טובה. בעוד שהיתרונות התפקודיים הם מובנים מעליהם, היתרונות הקוסמטיים והפסיכולוגיים בהחזרת השיניים הם חשובים באותה מידה, ולפעמים אף יותר מלעיסה…. נוסף ליתרונות התפקודיים ,שיחזור השיניים על גבי שתלים יכול לשפר את ההערכה העצמית. אובדן שיניים מתבטא לעיתים תכופות גם במראה "מזדקן" של הפנים והשפתיים וגם בהרגשה פסיכולוגית של "זיקנה". מצב זה יכול לגרום לקשיים נפשיים ואובדן הביטחון העצמי, ושתלים יכולים להחזיר את הביטחון והרגשת הצעירות

האם אני מתאים לביצוע השתלות שיניים?

נדירים הם המקרים בהם לא ניתן לבצע השתלות מסיבות רפואיות. גיל כרונולוגי לבדו אינו מגבלה לביצוע של השתלת שיניים, וגם מתרפאים מבוגרים מאד (אפילו בשנות התשעים לחייהם) יכולים ליהנות מיתרונות השתלים, במיוחד לאור העובדה שהם בדרךכלל אילו שזקוקים להם הכי הרבה. אולם, קיימים מצבים רפואיים שמעלים את הסיכון לקליטה תקינה של השתלים כמו עישון, סכרת לא מאוזנת, ונוטלי תרופות לאוסטאופורוזיס. בכל מקרה, לצורך בירור נוסף לפני ההשתלות , לעיתים, כאשר חסר עצם להשתלות, יש צורך בהשתלת עצם, במיומנות שבתחום התמחותו של פרופ' שפירא, גם במקרים הקשים ביותר.

תהליך האבחון לצורך השתלת שיניים

בשלב האיבחון, אנו קובעים ובודקים את הקשיים הקיימים הקשורים במצב הפה, ולהעריך את צורת השיקום הרצויה לך. לאחר קביעת תוכנית הטיפול הרצוי, יש להכין תוכנית כירורגית להשתלה, המבוססת על מצב הפה וצילום של טומוגרפיה ממוחשבת (CT). רק לאחר מכן, ניתן להמשיך בטיפול ההשתלות – "סוף מעשה במחשבה תחילה". פרופ' שפירא הוא מחלוצי התכנון והביצוע בעזרת מחשב של השתלות שיניים.

כמה ניתוחים צריך? כמה זמן להמתין?

כמה שפחות…. השיטה הקלאסית והידועה של התהליך הניתוחי מתבצעת בדרך כלל בשני שלבים, שלב ההשתלה ושלב החשיפה, עם תקופה ממוצעת של בין 2-6 חודשים בין שלב לשלב. זו תקופת החיבור לעצם הנקראת "אוסאואינטגרציה", בה השתל נמצא במנוחה ובתהליכי קליטה. אנו מנסים בשיטות עדכניות לקצר את זמן ההמתנה בין שלב הניתוח לבין שלב השיקום, ולמעט ככל האפשר במספר בפרוצדורות הדרושות. לעיתים אנו "חוסכים" את ניתוח החשיפה, והשתל בולט מעט מאד מעל החניכיים בזמן הריפוי, ולעיתים אף מרכיבים שן שמנית בשמן התקנית השתלכל מקרה לגופו בהתאם לתנאים האנטומיים שלו. לא כל מקרה מתאים לכך, ופרופ' ליאור שפירא מתבסס על ניסיון רב שנים על מנת להתאים לכל אחד את התכנית המתאימה לו.   ללא תכנון נכון וניסיון ניתוחי  שיטה זו יכולה להביא לכישלון חרוץ של השתלים ומפח נפש.  אנו גם משתמשים בשיטות המודרניות ביותר של תכנון והנחיה ממוחשבת של תהליך ההשתלה.

איך מתבצע ניתוח השתלה?

הניתוח מתבצע במרפאה בתנאים סטריליים. ההשתלה היא ניתוח הרגיש ביותר לזיהום וחשוב ביותר שהציוד, החומרים ואזור הניתוח יהיו סטריליים. זמן קצר לפני ההשתלה יש ליטול אנטיביוטיקה במינון גבוה, על מנת למנוע כאב וזיהום. לאחר מכן מבוצע אלחוש מקומי "להרדים" את אזור הניתוח, ומבצוע תהליך ההשתלה. לאחר מתן הוראות "תעשה ואל תעשה" לימים הקרובים, מה מותר ומה אסור, המטופל משוחרר לביתו.

ומה קורה אחרי? כואב?

בעקבות הקפדתנו על תנאים סטריליים וניתוח מוקפד, בניגוד לדעה הרווחת, תופעות הלוואי אחרי השתלה אינן קשות. בדרך כלל התופעות מינימליות ביותר. יתכן ויש יש מעט נפיחות ומעט כאב ותו לא. ככל שניתוח היה מורכב יותר, צפויות יותר תופעות לוואי. לעיתים יש גם שינוי צבע בעור עקב שטף דם מקומי (צבע כחולירוק המשתנה לצהבהב). הנפיחות חולפת בדרך כלל אחרי שלושה ימים עד שבוע, ושינויי הצבע , אם ישנם, מתקיימים עוד כשבוע לערך. חשוב לקחת תרופות שנרשמו, כולל משככי כאבים בשעת הצורך, לא להפריז במאמצים בימים הסמוכים לניתוח, ולעקוב אחרי הוראות הרופא.

האם השתלות שיניים מצליחות?

ההצלחה הגבוהה של ניתוחי השתלת שיניים איננה עוד מוטלת בספק, ועד היום יצאו לאור מאות פרסומים מדעיים שהראו רמת הצלחה גבוהה ביותר (למעלה מ95% !). אבל כמו בכל טיפול רפואי, יש סיכון לכישלון של ההשתלה, שלשמחתנו הוא נמוך ביותר. במקרה ונכשלת פעולת ההשתלה, בדרך כלל גם ניתן לחזור עליה עם סיכויי הצלחה גבוהים. יש לזכור כי שתלים נכשלים יותר במעשנים ובאנשים עם מצבים בריאותיים לא מטופלים. יש לזכור כי ככל שהטיפול מורכב יותר  הוא דורש ידיים מיומנות יותר.

בהצלחה

תפריט נגישות

צור קשר